Tűlevelűvilág

Ültetés | Gondozás


Általános ültetési útmutató

 

A megrendelt növényeket a postázási súly csökkentése miatt műanyag konténer nélkül, földlabdával, stretch fóliacsomagolásban küldjük. Az átvételtől a kiültetésig tartsa a növényeket hűvös, naptól védett helyen, és mielőbb ültesse ki a végleges helyére, vagy továbbnevelés esetén pedig cserepezze be. Az erőteljes, egészséges növekedéshez minden növénynek tápanyagokra van szüksége, ezért ha nem ülteti végleges helyére a tűlevelűeket, érdemes a cserepezéskor tápanyagot keverni az ültető közeghez. Mi ajánljuk, a szabályozott tápanyag leadású burkolt műtrágyákat, kaphatóak speciális fenyőtrágyák is a tápanyag-utánpótláshoz.

Az ültetőgödör helyének megválasztásakor vegye figyelembe a növény későbbi méretét; széles lombkoronával rendelkező fajokat ne ültessen épületek közvetlen közelébe, magasra fejlődő növényeket pedig vezetékek alá. Az ültetőgödör szélessége legyen a földlabda átmérőjének kétszerese, de legalább 60 cm. Kötött, agyagos talajoknál szükséges lehet a talajjavítás: az ültetőgödörben az eredeti talajhoz érdemes a jó vízelvezés biztosítása érdekében hozzákeverni érett szervestrágyát, vagy komposztot, semleges vagy savanyú kémhatású tőzeget.

Miután a talaj előkészítése megtörtént, helyezze a növényt a gödörbe. Az ültetés követően a gyökérnyak a talaj felszínével legyen egy magasságban, esetleg sekélyen a föld alatt. Az ültetés után a gyomosodás és a talaj gyors kiszáradása miatt érdemes a növény körül a talajfelszínt mulcsozni érett komposzttal, faaprítékkal, vagy fenyőkéreggel (mulcs).

Az ültetést követően a biztos begyökeresedésig (2-3 év) a nyár folyamán, száraz időben kiemelten fontos a növény öntözése. Az öntözés akkor megfelelő, ha a teljes gyökérzóna átnedvesedik, így jobb megoldás ritkábban nagyobb mennyiségű vizet használni (hetente egy vagy két alkalommal), mint gyakrabban keveset. A túlöntözést kerülni kell, mert a gyökerek a levegőtlen körülmények között könnyen befulladhatnak. A fajra vagy fajtára jellemző éves növekmény csak a begyökeresedés után várható.

 


 

    Top