Tűlevelűvilág

Rólam


Sánta Tibor Lajos Őstermelő vagyok, a Tűlevelűvilág Díszfaiskola tulajdonosa. Kizárólag tűlevelűek szaporításával foglalkozom, elsősorban oltással, valamint magról és dugványozással szaporítok.

Mik is azok a tűlevelűek?

A tűlevelűek (Pinopsida) a toboztermők (Pinophyta) törzsének osztálya, amelybe a fenyőalakúak (Pinales) rendje tartozik, ezen belül pedig az alábbi családok: Araukáriafélék (Araucariaceae), Ciprusfélék (Cupressaceae), Fenyőfélék (Pinaceae), Kőtiszafafélék (Podocarpaceae), Ernyőfenyőfélék (Sciadopityaceae), Tiszafafélék (Taxaceae). A családokon belül találhatóak nemzetségek, azon belül pedig fajok, összesen a világon 68 nemzetségben, 629 élő tűlevelű faj található és több ezer kertészeti változat.

Valójában fenyőket szaporítok, de ha ragaszkodunk a tudományos megközelítéshez, akkor nem csak fenyőféléket, hanem tűlevelűeket szaporítok, mert így tartozik bele az összes fenyőalakú növény.

Célom, hogy a kertészkedést kedvelők számára megismertessem, és elérhetővé tegyem a természetben előforduló ritka alapfajokat és azok változatait. Emellett különös figyelmet fordítok arra, hogy bemutassam a díszkerti változatok csodálatos világát, lenyűgöző szépségüket, forma- és színgazdagságukat. A tűlevelűek közt szabályos gömb, oszlop, gúla, vagy hengerformák mellett a legszabálytalanabb, bizarr formájú növények is előfordulnak, amelyek színe a feketészöldtől az ezüstöskéken át, vagy akár sárgás árnyalatokig változhat. Online webáruházam segítségével megrendelheti kedvenc termékét, referencia területemen pedig személyesen is megtekinthetőek az általam szaporított növények. Folyamatosan bővítem gyűjteményemet és katalógusomat, adósa vagyok a tűlevelű gyűjtőknek, botanikusoknak és botanikus kerteknek, akik segítettek abban, hogy gyűjteményem és kínálatom egyedülálló legyen. Különös figyelmet fordítok a ritka tűlevelű fajok védelmére, a természetes élőhelyen biztosított védelem mellett tevékenységemmel kívánok hozzájárulni a ritka fajok megőrzéséhez, segítve ezzel is a biodiverzitást.

... végül is mindegy, hogy Kyoto egy japánkertjében jársz, vagy Badacsonyörsön a Folly Arborétumban, hogy épp a Hagymás-hegység lucfenyveseiben bolyongsz, vagy Colorado egy borókásában, a lényeg ugyanaz marad: lenyűgöző tűlevelűek, kertek és tájak mindenütt vannak ...


Top