Tűlevelűvilág

Cedrus deodara 'Paktia'

Cedrus deodara 'Paktia'

6,800 Ft

This product is currently out of stock


Termék leírás
Leírás

Cedrus deodara

magyar nevén: Himalájai cédrus

angol nevén: Himalayan Cedar

német nevén: Himalaya Zeder

 

Származás: A Himalája nyugati és középső vonulatain K-Afganisztántól az indiai Garhwal megyéig (Delhi vonala) honos (1200 – 3500 m). Az alsóbb, dús növényzetű szubtrópusi övben himalájai jegenyefenyővel (Abies pindrow), feljebb babérrózsás (rododendronos), örökzöld-lombhullató erdőkben himalájai selyemfenyővel (Pinus wallichiana) alkot állományokat.

 

Leírás: Fiatal korban festői, csüngő ágvégű, széles, kúpos, idősebb korában ernyősödő koronájú, a libanon-cédrusra (Cedrus libani) emlékeztető fa, magassága elérheti az 50 m-t is. Kérge szürke, sima vagy már fiatalon sűrűn, durván pikkelyes, sötétszürke, érett hajtásai világosak, szőrösek. Tűi (3 – 7 cm) a cédrusfajok között a leghosszabbak, a hosszúhajtásokon szórt állásúak, a törpehajtásokon örvszerű csomókban állnak, egyedenként eltérő mértékben hamvasak. Tobozai a legnagyobbak (7 – 11 cm) a nemzetségben, megnyúlt tojásdad alakúak, csúcsuk felé keskenyedők, lekerekedők (nem besüllyedt csúcsúak, mint gyakran a libanoni cédrusnál)

 

Környezeti feltétel: Az erősen meszes talajokat nem kedveli, jó szárazságtűrő, de gyors növekedéséhez öntözni kell. Évente akár 40 cm is nőhet, világos helyen érzi jól magát. A keményebb teleinken enyhe fagykárt szenvedhet, elsősorban a fiatal hajtások fagyérzékenyek. Védett helyen nagyon szép megjelenésű.

 

 

USDA Zone  6B – 9

Termék kódCEDQ4WYL4
Weight2 kg
Magasság30-40 cm
Szaporításoltvány


A mező kitöltése kötelező
Top